By | April 18, 2023

Parosmija je promjena u vašoj percepciji mirisa. Ako imate parosmiju, miris koji ste nekada poznavali mogao bi mirisati drugačije. Ili, mirisi koji su vam nekad bili ugodni možda više neće biti; umjesto toga, mirisi vam mogu biti neugodni.

Ponekad poremećaj njuha može biti toliko jak da osjetite mučninu i povraćanje.

Kava, meso i luk neki su od primjera mirisa hrane za koje se najčešće navodi da su izobličeni među osobama s parozmijom. Kava je opisana kao miris “zagorenog”, dok su mirisi mesa i luka opisani kao “pokvareni”.

Mirisi koji se obično smatraju odvratnim, poput mirisa izmeta, također vam možda više ne odgovaraju – možda ćete smatrati da je miris pozitivan ili ga nećete moći otkriti.

Osim iskrivljene percepcije mirisa, kod parozmije možete primijetiti i da je hrana bljutavog okusa te da su se zbog toga promijenile vaše prehrambene navike.

Što uzrokuje parosmiju?

Vaš osjet mirisa je funkcija živčanog tkiva smještenog u nosu. Dok dišete, molekule mirisa prolaze kroz receptore mirisa u nosu, šaljući signal mozgu i registrirajući ga kao poznati ili nepoznati miris.

Parozmija se razvija kada se živci koji otkrivaju mirise oštete nakon nekog iskustva koje utječe na olfaktorni (njuh). Ne postoji uvijek očiti uzrok parozmije, ali neki od najčešćih uključuju:

 • Virusna ili bakterijska infekcija
 • Pušenje
 • Ozljeda glave 
 • Izloženost kemikaliji, poput amonijaka, otapala ili nikla
 • Određeni lijekovi, uključujući antihistaminike, antibiotike i selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI)
 • Kemoterapija i tretmani zračenjem
 • Neurološka stanja, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti
 • Izrasline u nosnoj šupljini.

COVID-19 je primjer virusne infekcije koja može uzrokovati parozmiju. U slučaju COVID-19 parozmija se može razviti sama od sebe ili nakon potpunog gubitka njuha. Iako je parozmija uznemirujuća, ona može biti pozitivan znak oporavka jer ukazuje na to da vraćate osjet mirisa ako ste netko tko ga je u početku potpuno izgubio.

Koliko dugo traje parosmija?

Teško je točno predvidjeti koliko će trajati jedan slučaj parozmije. Koliko dugo doživljavate distorziju ovisi o tome koliko brzo se vaši olfaktorni živci mogu sami popraviti od oštećenja – čini se da ovaj vremenski okvir uvelike varira ovisno o osobi i uzroku parozmije.

Većina slučajeva parozmije nije trajna, ali može proći od nekoliko mjeseci do godina da se vaš njuh vrati u normalu. Na primjer, čini se da parozmija od COVID-19 može trajati 14-16 mjeseci.

Kako se dijagnosticira parozmija?

Otorinolaringolog – liječnik koji se specijalizirao za uho, nos i grlo – obično je osoba koja dijagnosticira parozmiju. Otorinolaringolog se također može nazvati ORL.

ORL će početi procjenjivati ​​vašu sposobnost osjeta mirisa pregledom ušiju, nosa i grla te pregledom vaše zdravstvene povijesti. Kao dio pregleda vaše povijesti, mogli bi vas pitati jeste li bili izloženi otrovnim kemikalijama ili ste se ozlijedili kako bi pokušali otkriti uzrok.

ORL će zatim provesti test mirisa. Na primjer, liječnik vam može dati posebnu knjigu za grebanje i njuškanje i reći vam da identificirate različite mirise na stranicama. Netočno prepoznavanje mirisa može ukazivati ​​na parozmiju.

Kako možete liječiti parozmiju?

Ponekad se vaš osjet mirisa može spontano vratiti u normalu. U drugim slučajevima možda ćete trebati liječenje. Dostupne su neke mogućnosti liječenja koje vam mogu pomoći da vratite svoju percepciju mirisa u normalu.

Ovisno o temeljnom uzroku parozmije, vaš liječnik može preporučiti:

 • Uklanjanje okidača iz okoliša, poput prestanka pušenja ili izbjegavanja izlaganja određenoj kemikaliji.
 • Operacija za popravak opstrukcije, poput polipa (izrasline) ili tumora u nosu koji utječe na funkciju vaših olfaktornih živaca.
 • Uzimanje lijekova za pomoć kod infekcije ili drugog zdravstvenog stanja, kao što je uzimanje kortikosteroida, antibiotika ili lijekova za živce kao što je gabapentin (koji se prodaje pod
 • markama kao što su Gralise, Horizant i Neurontin).
 • Promjena lijeka ili doze lijeka, ako se utvrdi da lijek uzrokuje izobličenje mirisa.
 • Sudjelovanje u terapiji olfaktornog treninga, koja uključuje svakodnevno njušenje različitih vrsta mirisa tijekom određenog vremenskog razdoblja kako bi se na kraju obnovila
 • funkcija olfaktornog živca.

Postoji nekoliko drugih alternativnih terapija koje su anegdotalno bile korisne za neke ljude. Na primjer, neke su studije izvijestile da vitamin A i cink mogu pomoći u oživljavanju vaše percepcije mirisa. Druge su studije primijetile da bi akupunktura i postupak stimulacije živaca poznat kao transkranijalna magnetska stimulacija mogli biti korisni. Za potvrdu ovih teorija potrebno je više istraživanja i znanstvenih dokaza.

Brzi pregled

Parosmija je promjena u vašem osjetilu mirisa. Mnogi ljudi doživljavaju parozmiju kao doživljaj prethodno ugodnog mirisa kao iznenada gadnog ili nepodnošljivog. Obično se razvija nakon što ste imali infekciju, traumu glave, izloženost kemikalijama ili drugo zdravstveno stanje. Duljina epizode parozmije može uvelike varirati ovisno o uzroku, a može trajati tjednima do godinama. Ovisno o temeljnom uzroku, liječenje može uključivati ​​vježbanje mirisa, lijekove za uklanjanje infekcije, operaciju uklanjanja zapreke ili izbjegavanje okidača.

Izvor: myurma.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *