By | April 18, 2023

Povlačenje ulja uključuje mućkanje jestivog ulja u ustima, a zatim ga ispljunuti kako biste poboljšali zdravlje zubi i desni. Praksa potječe iz drevne Ayurvede, tradicionalne medicine iz Indije, a obično uključuje korištenje kokosovog ulja, sezamovog ulja ili suncokretovog ulja.

Pristalice izvlačenja ulja tvrde da praksa može “izvući” štetne bakterije iz vaših usta za zdraviji osmijeh. Međutim, postoje ograničeni dokazi koji potvrđuju da povlačenje ulja može poboljšati oralno zdravlje. Još uvijek ste spremni isprobati izvlačenje uljem? Evo kako funkcionira izvlačenje uljem i kako bi moglo koristiti vašem zdravlju.  

Što izvlačenje ulja zapravo radi? 

Studije su pokazale da izvlačenje ulja može pomoći u smanjenju bakterija u slini koje uzrokuju plak, gingivitis i loš zadah. Međutim, diskutabilno je kako to točno znači poboljšanje zdravlja vaših zubi i desni. Mnoge studije izvlačenja ulja uključuju male uzorke u kratkim vremenskim razdobljima i loše su dizajnirane. Također nema dokaza koji podupiru tvrdnje da povlačenje uljem može izbijeliti zube, liječiti astmu, ublažiti alergije ili spriječiti bolesti srca. 

Potrebno je više visokokvalitetnih studija kako bi se utvrdila učinkovitost povlačenja ulja. Međutim, iako se izvlačenje uljem može činiti malo woo-woo u usporedbi sa zvjezdanom rutinom pranja zuba i čišćenja zubnim koncem, ono može koristiti vašem oralnom zdravlju na nekoliko načina.

Može eliminirati štetne bakterije

Glavna tvrdnja povlačenja uljem je da izvlači, odnosno eliminira bakterije iz vaših usta. U stvarnosti ćete uvijek imati neke bakterije u ustima, ali povlačenje ulja može pomoći u smanjenju štetnih bakterija. Stotine različitih korisnih i štetnih vrsta bakterija prirodno bujaju u vašim ustima. Kada se štetne bakterije razmnože jer ne perete dobro ili jedete puno šećera, često se susrećete s karijesom, bolestima desni i lošim zadahom.

U studiji iz 2019. na 75 djece, oni koji su ispirali usta antibakterijskim sredstvom za ispiranje ili uljem sa sezamovim uljem smanjili su značajne količine štetnih bakterija u svojoj slini. Druga studija iz 2016. sa 60 sudionika uspoređivala je ljude koji su ispirali usta klorheksidinom jednu minutu, uljem natopljenim kokosovim uljem 10 minuta i ispirali destiliranom vodom jednu minutu prije pranja zuba. Nakon dva tjedna, istraživači su otkrili da skupine koje su uzimale tekućinu za ispiranje usta i kokosovo ulje imaju manje bakterija u slini.

Može smanjiti loš zadah

Loš zadah često uzrokuju bakterije koje oblažu jezik, infekcije i nedostatak oralne higijene. Budući da bakterije koje se nalaze u vašim ustima mogu dovesti do lošeg zadaha, poznatog u medicini kao halitoza, izvlačenje uljem može vam pomoći spriječiti i smanjiti loš zadah. 

Osobe s lošim zadahom često liječe smrad poboljšanjem svojih navika četkanja ili ispiranjem antiseptičkom vodicom za usta, poput klorheksidina. Međutim, 15-dnevno istraživanje na 30 trudnica otkrilo je da je izvlačenje uljem rižinih mekinja ili sezamovim uljem jednako učinkovito u smanjenju lošeg zadaha kao i vodica za ispiranje usta klorheksidinom. Osim toga, studija iz 2011. na 20 djece otkrila je da je izvlačenje ulja sezamovim uljem ili ispiranje klorheksidinom pomoglo u smanjenju bakterija koje uzrokuju loš zadah.

Može spriječiti karijes

Istraživanja su pokazala da lupanje kokosovim uljem može pomoći u smanjenju štetnih bakterija u ustima koje su često odgovorne za karijes. Dakle, izvlačenje uljem može pomoći u smanjenju rizika od razvoja karijesa jer nakupljanje bakterija počinje kvariti vaše zube.

Povlačenje uljem također može pomoći u sprječavanju nakupljanja plaka koji ubrzano pokreće karijes. Mala studija iz 2020. pokazala je da je izvlačenje kokosovim uljem pomoglo smanjiti stvaranje plaka nakon 30 dana. Drugo 4-dnevno istraživanje ponovnog rasta plaka pokazalo je slične rezultate u smanjenju plaka za izvlačenje ulja s kokosovim i sezamovim uljem.

Može smanjiti upalu desni

Bakterije koje se nalaze u plaku također mogu dovesti do gingivitisa – bolesti desni kod koje desni postaju nadražene i krvare. Povlačenje ulja može pomoći u smanjenju upale povezane s bolestima desni smanjenjem bakterija koje mogu dovesti do bolesti desni. 

Konkretno, kokosovo ulje također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju upaljenih desni. Studija na 60 ljudi s gingivitisom otkrila je da je izvlačenje ulja kokosovim uljem pomoglo u smanjenju plaka i poboljšalo zdravlje desni nakon tjedan dana. Staro istraživanje na 20 muške djece s gingivitisom pokazalo je da izvlačenje ulja sa sezamovim uljem ili redovitom tekućinom za ispiranje usta poboljšava simptome. Povlačenje ulja također je pomoglo u smanjenju plaka i štetnih bakterija u njihovim ustima.

Rizici povlačenja ulja

Povlačenje ulja ne smije zamijeniti pranje zubi i redovite posjete stomatologu. Međutim, dodavanje izvlačenja uljem vašoj rutini oralne higijene obično je niskorizično. 

Potrebno je više studija kako bi se saznali pravi rizici i nuspojave povlačenja ulja. Ali kada se pravilno izvede, izvlačenje ulja vjerojatno je mali rizik za odrasle. Ipak, istraživanje je pokazalo da povlačenje ulja može uzrokovati blage do potencijalno opasne nuspojave kao što su: 

  • Uznemiren želudac zbog slučajnog gutanja ulja
  • Aspiracija ulja (slučajno udisanje ulja u pluća)
  • Lipoidna pneumonija zbog zadržavanja ulja u plućima tijekom vremena.

Povlačenje ulja također može biti opasno ako ste alergični na sezam ili kokos. Američka Agencija za hranu i lijekove nedavno je dodala sezam kao jedan od devet glavnih alergena u hrani. Alergija na kokos je rijetka, ali je također moguća. Ako povučete ulje i imate simptome alergijske reakcije – poput oteklina, osipa ili svrbeža – nazovite svog liječnika. Ovo su znakovi ozbiljne alergijske reakcije (poznate i kao anafilaksija) koja zahtijeva liječničku pomoć što prije. Ako imate poznatu alergiju na kokos ili sezam, trebali biste izbjegavati korištenje ovih ulja za izvlačenje ulja.

Koliko često trebate izvlačiti ulje? 

Američka stomatološka udruga također ne podržava izvlačenje ulja zbog nedostatka konkretnih dokaza. Međutim, ako odlučite da ga želite isprobati, praksa je relativno niskog rizika, sve dok nemate alergije na ulje koje koristite.

Povlačenje uljem možete raditi svakodnevno, najbolje ujutro prije pranja zuba. Stručnjaci za izvlačenje uljem također preporučuju da povlačenje uljem vršite na prazan želudac i pokušajte mućkati uljem 20 minuta. Ako vam je 20 minuta previše neugodno, možete pokušati s 5 do 10 minuta.

Kako povući ulje

Sezamovo i kokosovo ulje najviše su proučavana ulja koja se koriste za izvlačenje ulja i čini se da su najučinkovitija. Oba ova ulja imaju antibakterijska i protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju i sprječavanju prekomjernog rasta štetnih bakterija u ustima. Međutim, kokosovo ulje se često smatra najboljim uljem za izvlačenje ulja jer ima blaži okus.

Povlačenje uljem je jednostavno za napraviti ujutro i treba ga učiniti prije nego operete zube. Za početak izvlačenja ulja, slijedite ove korake:

  • Žličicu ulja unesite u usta
  • Mućkajte ulje u ustima 10-20 minuta (pazite da pomičete ulje oko zuba)  
  • Ispljunite ulje (trebalo bi izgledati mliječno i rijetko)
  • Isperite usta vodom i operite zube.
  • Brzi pregled

Povlačenje ulja uključuje mućkanje ulja u ustima kako biste poboljšali zdravlje zubi i desni. Međutim, istraživanja o izvlačenju ulja su ograničena i nema dovoljno visokokvalitetnih studija koje bi dokazale da je povlačenje uljem učinkovit način poboljšanja oralnog zdravlja. 

Izvor: myurma.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *